Звукові стандарти та кодеки для навушників

Навушники сьогодні представлені у широкому асортименті. А тому люди, навіть ті, які не вперше зіштовхуються з необхідністю придбання даного аксесуару, часто губляться і не знають: на які характеристики потрібно звертати увагу, аби отримати максимально якісне звучання.

Якість звуку буде залежати від різних параметрів, зокрема потужності, відтворюваної частоти, амплітудно-частотної характеристики тощо. Давайте детальніше розглянемо кожен з цих критеріїв, а також дізнаємося про таке явище, як кодеки навушників.

Звукові характеристики навушників

Ми вже зазначали, що для того, аби розібратись, наскільки якісно буде відтворюватись звук, важливо звертати увагу на такі характеристики навушників, як показник відтворюваної частоти, амплітуда частотної характеристики та власне потужність самого аксесуара. Підбирайте ці параметри під актуальні для вас звукові стандарти.

Давайте детальніше розберемо кожен із ключових факторів вибору навушників:

  1. Амплітудно-частотна характеристика. Це своєрідний графік, який демонструє, наскільки сильно залежить гучність від чистоти звуку. Розібравшися з цією кривою,можна виявити тональне звучання у навушниках. Тобто якість передавання в них того чи іншого типу звуків: верхнього баса, верхньої октави, нижнього баса тощо.
  2. Діапазон відтворюваної частоти в навушниках може коливатися в межах 20-20000 Гц. Чим нижчим є мінімальний показник, тим більшим буде діапазон звуків, які можуть відтворюватися.
  3. Потужність навушників показує якість та головне – гучність звуку. Обирати потужність аксесуарів потрібно, зважаючи власне на потужність техніки, до якої плануєте підключати навушники.

Якщо бажаєте отримати високороздільний звук, звертайте також увагу на наявність шумопоглинання, чутливість і коефіцієнт гармонійних спотворень. Тут краще проконсультуватися зі спеціалістом – фахівець допоможе підібрати модель, яка відповідатиме усім вашим вимогам та побажанням.

Кодеки для навушників: види, характеристики

Для початку потрібно розібратись із тим, що таке власне аудіокодеки. Це спеціальна програма, яку використовують аксесуари з відтворення звуків для того, щоб перетворити власне фізичний звук на його цифровий аналог. Саме завдяки кодекам відбувається оцифрування або ж квантування звуків. Сьогодні навушники використовують два типи аудіокодеків: без втрати якості та з деякими втратами у якості звучання.

Ключовими кодеки є у Bluetooth-навушниках. Найкращими форматами, які стискають звук без втрати якості, є aptX HD, LDAC. Аудіокодеки AAC, SBC, aptX трохи стискають якість звучання.

Завчасно розібравшись зі звуковими стандартами для навушників, ви зможете підібрати аксесуар за потрібними саме вам характеристиками. Уважно вивчайте ринок та читайте опис товарів. За потребою звертайтесь по допомогу до спеціалістів. Правильно підібрані навушники подарують хороше звучання будь-якої композиції та максимально точно розкриють її.

Купити в 1 клік
Продовжити покупки


Ваше замовлення успішно оформлено! Ми обов'язково зв'яжемося з Вами найближчим часом.