Техніка гри на сопілці

Сопілка - музичний інструмент, який опанувати швидко та просто. Втім, ті, хто вперше береться за неї, знають, наскільки важкою є сама техніка гри. Викладачі музики використовують різні підходить для того, аби навчити студентів та учнів.

Тож як зробити так, аби сопілка зазвучала? Ми зібрали для вас основні поради, а також найбільш ефективні техніки, які допоможуть швидше розібратись із усіма правилами гри на народному українському музичному інструменті.

Як обрати сопілку?

Перш ніж тренувати дихання на сопілці та вивчати основні техніки, потрібно обрати музичний інструмент. Сьогодні у спеціалізованих магазинах продаються десятки різних моделей. Існує стільки видів сопілок, що новачки буквально губляться і не знають, який саме формат придбати?

Розпочинати краще з класичних моделей, підбираючи оптимальний розмір і тип конструкції уже під себе. Якщо вперше шукаєте для себе музичний інструмент, краще заручитися допомогою спеціаліста. Візьміть консультацію у знайомого музиканта чи працівника магазину, які розкажуть про основні особливості та переваги кожного виду сопілок.

Основні техніки гри на сопілці

Тепер переходимо до основних технік, які потрібно опанувати кожному новачку. Гра на сопілці ділиться на дві основні частини:

  1. Вивчення техніки язика. Саме ударом язика ви можете формувати та розставляти усі акценти, створюючи мелодію. Втім, якщо усі ноти поєднуються лігою, удар язика не потрібен.
  2. Техніка використання пальців. Розташуйте руки на музичному інструменті таким чином, аби своїми пальцями ви могли перекрити усі клапани. Ліва рука зазвичай закриває верхні дірки, а права – нижні.

В подальшому вам доведеться багато тренуватися, аби навчитися поєднувати усі перераховані вищі техніки гри.

Як вивчити гаму?

На якому б рівні не перебувала ваша техніка гри, потрібно натренувати пальці рук та вивчити основні гами, які використовуються на сопілці. Як зіграти ту чи іншу гаму?Потрібно зіграти одночасно всі ноти, які до неї входять.

Щоб дати зазвучати наступній ноті з гами, яку ви граєте, привідкривайте найближчий сусідній клапан музичного інструменту. Лише врахуйте, що у діапазоні сопілки існує відразу дві ноти соль. І для того, щоб взяти кожну з них, потрібна окрема техніка.

Як на сопілці грати вище і нижче? Тут головне запам'ятати, що чим нижчою планується нота, тим слабіше потрібно дути в музичний інструмент. І навпаки – якщо хочете взяти більш високу ноту, дути потрібно в рази сильніше.

Щоб детальніше розібратись із технікою язика і пальців та вивчити їх таким чином, аби звучання було плавним та природнім, потрібно багато практикуватись. Не зайвим буде пошук вчителя, який вкаже на ймовірні помилки та допоможе швидше опанувати музичний інструмент. І ще: перед тим, як грати на сопілці, в жодному разі не їжте хрумкі снеки, включно з насінням соняшника чи навіть горіхами. Якщо вони потраплять всередину, то пошкодять музичний інструмент і негативно вплинуть на його звучання.

Купити в 1 клік
Продовжити покупки


Ваше замовлення успішно оформлено! Ми обов'язково зв'яжемося з Вами найближчим часом.