4 лайфхаки для гітаристів: ноти VS таби

4 лайфхаки для гітаристів: ноти VS таби


JucttUPs4Efu5G6yUWHhuJ-970-80 (1).jpg

Вміння читати нотну грамоту і табулатуру значно розширює спектр можливостей гри на на гітарі, а також сприяє досягненню гармонії, в процесі спільного виконання композицій з іншими музикантами. Наша стаття допоможе Вам швидко опанувати базові принципи нотної грамоти у поєднанні з табулатурою.

Безперечно, табулатура ідеально підходить для демонстрації розташування звуку чи акорду на грифі, а також передачі детальної інформації про специфіку гітарних технік, однак, її застосування не зовсім доречне для письмового обміну ідеями з іншими музикантами. Недоліком табулатури також доцільно зауважити відсутність відображення ритму. З огляду на це, кожному музиканту не завадить зрозуміти основи читання нотної грамоти.

1.НОТНИЙ СТАН 

NP3UYnLcAajUa6fjiCANae-320-80.jpg

  Перше, що потрібно зробити - це зрозуміти, що таке нотний стан, що складається з п'яти ліній і чотирьох комірок між ними. На кожній лінійці і і комірці розміщується інша нота. Назви нот на п'яти лінійках можна запам'ятати фразою ‘Every Good Boy Deserves Football’ (E, G, B, D, F) (E-мі, G-соль, B-сі, D-ре, F-фа).

Оскільки деякі ноти на нотному стані можуть бути відтворені у п'яти різних місцях грифу та на різних струнах гітари, табулатура використовується для того, щоб оптимізувати вибір позиції на грифі. 

VfySwWeYMcwtBUWN7SXL6K-650-80.jpg

YG2Qu6sctt86UmbnmU3iWe-320-80.jpg


 2.РОЗМІЩЕННЯ НОТ НА ГРИФІ 

З’ясувавши базові поняття, можна приступати до гри. Важливо мати міру, не опираючись занадто сильно на табулатуру, Ви ніколи не дозволите собі засвоїти дрібничку, що відкриє перед вами нові горизонти, дозволяючи Вам читати та записувати будь-які композицію. Якщо Ви все ще не вмієте цього, то всього декілька хвилин практики над кількома вправами буде достатньо, щоб вивчити розташування нот на гітарі.

Перш за все, прочитайте ноти на нотному стані. Після того як ви опрацюєте цю інформацію (на початках це потребує більше часу, аніж згодом), знайдіть ці ноти на грифі, а потім скористайтеся табулатурою, для того щоб перевірити, чи робите Ви усе правильно.

a4T8qjnpbw5mXn6DPHNg6K-650-80.jpg

 

3. БЛИЖНІ НОТИ

 vZHEMHFDcDp4NM42z3Qd2K-650-80.jpg

У цьому прикладі використовуються ноти, що знаходяться поруч одна з одною, тому їх легко запам'ятати. Використовуйте перший, другий і третій пальці на 1, 2 та 3 ладах. 

 

4. ЗБІЛЬШЕННЯ ДИСТАНЦІЇ МІЖ НОТАМИ 

o8ZhsCm3hknzGByMAzVe5K-650-80.jpg

Цей приклад має трохи більші прогалини між нотами, однак це той самий процес, що відбувається за тим самим принципом, коли ви запамятаєте, де яка нота розташовується на грифі.

Підписуйтесь на наші сторінки у соцмережах та на E-mail розсилку. Будьте в курсі останніх новин та новинок у світі музикальних інструментів та обладнання!

З повагою, ваша 8НОТА=)

Купити в 1 клік
Продовжити покупки


Ваше замовлення успішно оформлено! Ми обов'язково зв'яжемося з Вами найближчим часом.